Concurs fotografic la Gruia
Avizi de glorie si mereu in cautarea confirmarii, nu am putut sa ne bem berile de seara linistiti si am decis sa concuram intre noi, care face cea mai tare poza a zilei. Juriul: Rita, bucatareasa cabanei care de obicei gazduieste mineri sindicalisti din Uricani si Neli, menajera. Initial am zis ca-i nasol sa avem un numar par in juriu, dar Rita si-a luat rolul foarte in serios si s-a impus imediat si dur ca presedinte al juriului, motivind ca-i mai umblata- a fost bucatareasa in Germania 10 ani. Altfel zis, Neli, destul de emotionata, cu o voce slaba si usor nesigura trebuia sa accepte deciziile taioase si fara echivoc ale Ritei.

S-au format imediat 2 echipe, Bumbut si Calinescu, Ghetie si Tishkovets, moment in care atmosfera prieteneasca a palit un pic, lasind locul unei tensiuni evidente, ba chiar am trecut la intimidarea adversarului, incercind sa  ne slabim psihic reciproc cu metode bine cunoscute jucatorilor de table.

A doua zi am plecat la treaba. Toti eram foarte convinsi ca putem decoda in avans gusturile bucataresei si ca seara vom face o figura frumoasa, vorba lu’ Nea Pitzi, umilind echipa adversa. Am pozat copaci infloriti, pisici, caine, peisaje, mieluti de pasti. Dar seara am incremenit cu lingurile de ciorba in aer, cind juriul incepuse treaba. Nici nu apucasera sa vada toate cele 12 poze inscrise ca impresia deja fusese creata: de-zas-tru. Ce-ati facut bai baieti azi? Astea-s poze? A cui e asta? A lu’  Calinescu? Nu stim inca care-s cistigatoarele da’ asta a lu’ Calinescu sigur e locul 12! Copaci infloriti? Mda, frumoase, da atit, urmatoarele. Pe scurt, pentru ca echipa invinsa nu vrea sa rememoreze in detaliu infringerea, Oleg a luat locul 1 cu niste cruci. (motivatia juriului: asa ceva nu vezi in fiecare zi.)
Silviu 2 si Cosmin un bronz consolant. Castigatorii s-au retras repede la culcare, sa-si conserve energia aducatoare de succes, Bumbut si Calinescu au ramas pina la ceas tarziu in noapte, promitind razbunare si incercand sa inteleaga ce anume n-a mers. Cumva era clar, Oleg si Silviu aveau teleobiective, cealalta echipa nu.

Ziua urmatoare a pornit din start cu un alt handicap lesne de inteles pt echipa luzarilor, care epuizata dupa discutiile celulei de criza s-a trezit pe la prinz.  Motivatiile juriul ne lasasera pe toti in ceata, nestiind ce trebuie pozat pentru a intra in posesia trofeului. Am lasat-o mai subtire cu animalutzele si florile, dar eram foarte descumpaniti, ramasi fara atu-uri. Oleg, relaxat dupa cistigarea locului unu a pozat parca special sa enerveze bucataresele, numai darapanaturi (in seara anterioare Rita ne reprosase ca prea se vede saracia in poze, chiar daca a recunoscut sincer ca si ei i se pare de rahat zona), Bumbut a scos arma secreta, infrarosul, Calinescu a incercat mai pe sentiment, cu niste cupluri pe faleza din Drobeta, iar Ghetie a tras  foarte divers cu teleobiectivu’. Tensiunea ajunse la cote maxime cind seara, dupa citeva ore de tatonari intre echipe juriul s-a asezat iarasi la laptop, dupa ce s-a spalat pe maini. Ei, da, frumos! Astea da poze, nu ca ieri! UAU! Eram crispati cu totii, mai putin Ghetie care zimbea increzator. Gresit, bucataresele l-au facut praf. Piesa lui de rezistenta, un mielut care se oglindea in apa, pe fundalul unei paduri a fost aruncata la cos prima: frumoasa, da’ mielul asta strica tot! Out! Hm, cei doi indragostiti pe faleza, a lui Calinescu: stiti ce-mi vine in cap cind vad poza asta, a intrebat Rita retoric. Parca il aud p-asta cum ii zice: Iubi, ce mincam diseara? Afara! Copac solitar a lui Bumbut in infrarosu. Bumbut, ce-s astea? Infra-roooosu? Mah, tu ai fumat ceva! O poza cu Dunarea a lui Calinescu, cu un cer usor exagerat in PS ( e greu fara tele, asta e) a smuls iarasi aplauzele juriului, amintindu-i Ritei de un cantaret orb, al carui nume nu si-l mai aducea aminte, care canta prin anii 80 ceva cu imensitate. Da, imensitate, asta e, asa cum cinta si ala, superba! O poza a lui Oleg cu o statie de autobuz a smuls ceva risete si zarurile erau aruncate: Copac in infrarosu, Bumbut, locul 1 (deci “esti fumat” era admirativa intrebarea), Imensitate Calinescu 2, si Campania politica in Dolj, Oleg (poza cu statia de autobuz avea undeva un mic afis electoral) locul 3.

Lui Silviu nu-i venea sa creada. Un apus foarte colorat, mielutzi (doar eram in saptamina mare) ceva copii jucausi, nici un premiu?

Per total a iesit egalitate intre cele 2 zile si intre premiile pe echipe, chiar daca Bumbut si Calinescu au incercat sa forteze nota si sa pretinda ca ei sint marii cistigatori, luind locul 1 si 2 in seara in care toate pozele inscrise erau net superioare celor precedente. Per total iarasi, am ris de ne-am spart, ne-am pastrat spiritul competitiv si nu in ultimul rind am tras o concluzie surprinzatoare: nu e deloc usor sa faci poze pe placul bucatareselor. (P. Calinescu)
ZIUA 1. Fotografiile si explicatiile juriului:
2009-04-14-21-42-422009-04-14-11-15-50

©Petrut Calinescu

“Buna de trimis la Bruxelles, sa ceara guvernul bani; saracia intruchipata.”

2009-04-14-13-14-28
©Cosmin Bumbutz

“Drum neasfaltat, oare in ce secol is, imi aduce aminte de ceva”

2009-04-14-13-38-21
©Petrut Calinescu

“Salutari de Paste, Hristos a inviat! De primavara.”

2009-04-14-16-10-31
©Cosmin Bumbutz

“Melancolica, imi place. Trist si de speranta.”

2009-04-14-16-50-13
©Cosmin Bumbutz

“Oare-s pruni? Viitoare tzuica. Speranta de umplut gentile. Frumoasa.”

2009-04-14-19-03-26
©Cosmin Bumbutz

“Asta-mi place – ceva ce se vede mai rar, originalitate, superba” – locul 3

_mg_7029
©Silviu Ghetie

“Exceptind gunoaiele – super! Foarte frumos grupul de 3 copaci”  – locul 2

_mg_7047
©Silviu Ghetie

“Hmm, inundatie, apa crescuta. Nu-i reala, dupa doua zile scade apa.”

img_7097
©Silviu Ghetie

“E frumoasa, da. Caii se pot uita, dar in general e draguta.”

img_8794
©Oleg Thiskovets

“Original, ne place, asa ceva nu vezi in fiecare zi” – locul 1

img_8832
©Oleg Thiskovets

“Lung e drumul, cale batuta…Da-i frumoasa, foarte frumoasa. I-as spune Drumul braconajului.”

img_8853
©Oleg Thiskovets

“N-o intrece pe aia de trimis la Bruxelles, da’ e ceva in ea.”

_dsc0251

ZIUA 2. Fotografiile si explicatiile juriului:img_7407
©Silviu Ghetie

“Poza asta triseaza, nu arata asa apusu’, cum îl stiu eu… Ma face sa ma gandesc la ce-i dincolo de lumina…”

img_7395
©Silviu Ghetie

“Eh, din nou, de-ai nostri! De copii mi se rupe sufletul, dar cind ii vad pe astia imi aduc aminte de traiu’ prost.”

img_7349
©Silviu Ghetie

“Daca nu era mielu’, poza era superba! Ma zgirie pe ochi mielu’ asta. Macar il punea undeva, intr-un colt.”

dsc07395
©Oleg Thiskovets

“Eh, d-astea vad toată ziua prin Oltenia.”

dsc07389
©Oleg Thiskovets

“Campania electorala olteneasca: ciorba de peste la toata lumea, ca doar nu suntem la Barack.” – locul 3

dsc07388
©Oleg Thiskovets

“Prea e intuneric in poza asta, comunism in toata regula.”

_dsc0300
©Petrut Calinescu

“Aia stau acolo si trag un joint, nu mai e ceva nou. Mie nu mai imi plac astea că mie mi-a trecut vremea. “

_dsc0296
©Petrut Calinescu

“Am impresia că intreaba: „Iubi’, noi ce mincăm diseara?”

_dsc0294
©Petrut Calinescu

“Nu imi place ca sunt oameni. De ce sa se fumeze, sa se arunce sticle de Cola? Nu se vad, dar poate ca au fost. De ce sa fie oamenii aia sa strice frumusetea peisajului?”

_dsc0288
©Petrut Calinescu

“Uite, reprezentantul saraciei romanesti! Nu se mai lucreaza asa pamintul, in secolul nostru.”

_dsc0285
©Petrut Calinescu

“Era melodia aia, nu mai ştiu cine o cinta, „Imensitate”. E o imensitate aici, o vesnicie.” – locul 2

2009-04-15-19-14-55
©Cosmin Bumbutz

“Unde esti tu, Tepes Doamne?”

2009-04-15-17-52-01
©Cosmin Bumbutz

“Viata! Simbolizează viata! Este tot intunericul din lume aici si unul supravietuieste.” – locul 1

2009-04-15-17-26-06
©Cosmin Bumbutz

„De ce are trei dungi?”
„Fiindca e drum oltenesc!”

2009-04-15-17-01-08
©Cosmin Bumbutz

“Plimbare în larg…”

2009-04-15-16-25-04
©Cosmin Bumbutz

“Sunt multi morti uitati – distanta e mare intre cruci. Asta ar fi cistigat ieri seara. Crucile astea în amurg… E super!”

_dsc0306

7 Responses Inscriere la comentarii

 1. Kalinescule am tinut cu tine, iar m-ai dezamagit. Si ti-am zis sa te concentrezi la ce-i frumos.

  Bai dar cata solemnitate la imnul Ucrainei si ce plezneala la cel romanesc.

  Apr 28, 2009 @ 08:59

 2. nu mai ma necaji si tu, gikane…sentimentu nu e frumos?

  Apr 28, 2009 @ 09:31


 3. Silviu Ghetie

  E discutabila egalitatea echipei Calinescu-Bumbut avand in vedere faptul ca la al doilea concurs au participat cu cate 5 poze fiecare iar eu si Oleg doar cu cate trei.
  Mai tin sa precizez faptul ca echipa noastra nu a facut poze pentru un succes ieftin , si nu a recurs la artifici gen infrared si bulaneala de adolescenti pe ruine.

  Apr 28, 2009 @ 11:31

 4. Silviu, eu cred ca daca mielu’, apusu’ si padurea erau in acelasi cadru, ai fi vazut podiumul si-n a doua seara.

  Apr 29, 2009 @ 08:24

 5. Norocul vostru a fost ca pe Bumbutz nu l-a dus mintea sa puna aparatul pe stativ la poza aia cu pontonul, si sa lase Dunarea sa curga. Rupea juriul.

  Mielul, cuplul, crucile, florile, apusul, copacul singuratic is clisee tare vechi de care s-au saturat si bucataresele. Mai puneti-va la punct mai baieti, sunteti depasiti, va trebuie un update si un filtru nd.

  Apr 29, 2009 @ 14:25

 6. Mai, io recunsc ca aveam ND, trepied, chiar si declansator flexibil, da’ erau la masina si berea se incalzea repede in mina. Teleobiectiv n-aveam, recunosc.

  Apr 29, 2009 @ 17:01

 7. doggedly@seaton.interact” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

  Jul 28, 2014 @ 04:13

Reply

Trebuie sa fii autentificat pentru a putea publica comentarii.